بررسی رابطه علم و بندگی در قرآن
فارغ التحصيل سطح 2
پژوهشگر : عزیزه عزیزخانی - کسب رتبه سوم در جشنواره علامه حلی (ره) در استان زنجان در سال98
استاد راهنما:سیده رقیه موسوی
تاريخ دفاع :97/12/22
عنوان:بررسی رابطه علم و بندگی در قرآن
خداوند متعال اصل و اساس آفرینش انسان را، علم و شناخت خالق هستی و عبد و بنده خدا بودن، قرار داده است. علم و بندگی از فضایل و کمالات انسان به شمار میرود و ارزش و اعتباری که انسان در کرامت و شرافت نسبت به دیگر مخلوقات کسب کرده است به سبب وجود علم و معرفت و بندگی خداوند میباشد.
حال سوال این است که مفهوم علم و بندگی چیست؟ و چه رابطهای بین علم و بندگی وجود دارد؟ در زمینهی پاسخگویی به این سوال، انسان، محتاج هدایت خداوند است. بر همین اساس قرآن - کتاب جامع و هدایتگر بشریّت- به مسألهی علم و بندگی و رابطه آن دو با یکدیگر به طور جامع پرداخته است.
در پژوهش حاضر که به صورت توصیفی، تحلیلی و با رویکرد قرآنی صورت گرفته است. با استناد بر آیات قرآن کریم، میتوان،توحید، ایمان، خضوع در برابر حق، دفع ضرر، قدرت، شایستگی مدیریت را از آثار علم نام برد. و بندگی فطری، بندگی اختیاری، بندگی ملائکه، بندگی هوی و هوس از آقسام بندگی به شمار میرود. و شناخت خدا، ایمان به پیامبرJ، مراقبه و محاسبه نفس، اخلاص در عمل، از جمله راههای رسیدن به بندگی میباشد. همچنین میتوان علم را عامل هدایت انسان به سوی بندگی و تقوای الهی، و بندگی را سبب کسب علم و معرفت برشمرد. و بندگی بدون علم و معرفت، و علم بدون بندگی، بینتیجه و بیپایه و اساس میباشد.
کلید واژه ها: علم، بندگی، معرفت، عبادت، عبودیّت.