مدرسه علمیه فاطمیه ابهر

  • خانه 
  • برگزاری جلسه دفاع در ۲۶ مرداد ماه ۹۸ برگزاری جلسه دفاع الماس‌هاي بي‌عيب 
  • تماس  
  • ورود 
  • صفيه گرجي بتول سادات بنیادی 

چکیده تحقیق پایانی سطح2

02 مهر 1398 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح 2

پژوهشگر : نعیمه حدادیان ابهری

استاد راهنما:فرزانه بازدار

تاريخ دفاع :98/06/30

عنوان : دیدگاه­های راهبردی نهج البلاغه در مسائل زنان

 زن به مثابه­ی موجودی انسانی که­ همه­ی خصوصیّات انسان بودن در وجود او جمع است، در طول تاریخ بشری همواره مورد بحث و مناقشه بوده است. در بزرگ­داشت الهی از انسان، زن و مرد فرقی ندارند و جز در عرصه­ی سپردن مسئولیّت­ها که هر کدام ویژگی ذاتی خاصّی دارند؛ تفاوتی میان آن دو نیست. و­جود نگرش­های متفاوت و گاه کاملاً دو سویه در موضوع زنان و نیز نظریّه پردازی اقشار علمی جامعه بر اساس سلائق و تجارب شخصی باعث گردید تا مسائل آنان در انبوه ابهام و ایهام قرار گیرد. درک این مهمّ همراه با لزوم طرح دیدگاه اسلام و آراء و اندیشه­های متولّیان این مکتب متعالی سبب گردید به منظور شناسایی و بهره­مندی از توانمندی­ها و امکانات جامعه­ی زنان در راستای ایجاد فرصت­های مناسب و شایسته جهت رشد و شکوفایی متوازن زنان فارغ از جنسیّت به منابع غنی که نمایان­گر دیدگاه اسلام می­باشد، رجوع شود. یکی از این منابع، نهج البلاغه می­باشد که آینه­ی دیدگاه­ها و اندیشه­های امیر مؤمنان حضرت علی(علیه السّلام) می­باشد.

    پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیل مطالب موجود در مجموعه­ی نهج البلاغه بوده و به لحاظ هدف، کاربردی می باشد. نتایج تحقیق بیان­گر آن است که از نظر امام علی(علیه السّلام) زن نیز مانند مرد و به عنوان یک انسان دارای کرامت ذاتی بوده و دارای جایگاه والای انسانیّت و مظهر جمال و اسرار الهی است. وی دارای حقوق سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی است که در این بین نقش زن در خانواده از محوری­ترین نقش­ها است؛ چرا که دو وظیفه­ی بسیار اساسی و حیاتی،(وظیفه­ی همسری و وظیفه­ی مادری) در خانواده به عهده­­­ی زن گذاشته شده­است. امام علی(علیه السّلام) توجّه به فطرت، رعایت حدّ تعادل در احاله­ی وظایف و معاشرت، توجّه ویژه به نقش تربیتی زنان در خانواده و کنترل نگاه در مردان و کنترل جذّابیّت­های زنان در استفاده از ابزارهای زنانگی و تقویّت بعد غیرت در مردان را در برنامه ریزی­های راهبردی برای مسائل زنان ضروری می­دانستند.

کلید واژه ها: دیدگاه، راهبرد، نهج البلاغه، مسائل، زنان

 

 نظر دهید »

چکیده تحقیق پایانی سطح2

12 شهریور 1398 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح 2

پژوهشگر : عزیزه عزیزخانی - کسب رتبه سوم در جشنواره علامه حلی (ره) در استان زنجان

استاد راهنما:سیده رقیه موسوی

تاريخ دفاع :97/12/22

عنوان:بررسی  رابطه علم و بندگی در قرآن

خداوند متعال اصل و اساس آفرینش انسان را، علم و شناخت خالق هستی و عبد و بنده خدا بودن، قرار داده است. علم و بندگی از فضایل و کمالات انسان به شمار می­رود و ارزش و اعتباری که انسان در کرامت و شرافت نسبت به دیگر مخلوقات کسب کرده است به سبب وجود علم و معرفت و بندگی خداوند می­باشد.

حال سوال این است که مفهوم علم و بندگی چیست؟ و چه رابطه­ای بین علم و بندگی وجود دارد؟ در زمینه­ی پاسخ­گویی به این سوال، انسان، محتاج هدایت خداوند است. بر همین اساس قرآن - کتاب جامع و هدایت­گر بشریّت- به مسأله­ی علم و بندگی و رابطه آن دو با یکدیگر به طور جامع پرداخته است.

در پژوهش حاضر که به صورت توصیفی، تحلیلی و با رویکرد قرآنی صورت گرفته است. با استناد بر آیات قرآن کریم، می­توان،توحید، ایمان، خضوع در برابر حق، دفع ضرر، قدرت، شایستگی مدیریت را از آثار علم نام برد. و بندگی فطری، بندگی اختیاری، بندگی ملائکه، بندگی هوی و هوس از آقسام بندگی به شمار می­رود. و شناخت خدا، ایمان به پیامبرJ، مراقبه و محاسبه نفس، اخلاص در عمل، از جمله راه­های رسیدن به بندگی می­باشد. همچنین می­توان علم را عامل هدایت انسان به سوی بندگی و تقوای الهی، و بندگی را سبب کسب علم و معرفت برشمرد. و بندگی بدون علم و معرفت، و علم بدون بندگی، بی­نتیجه و بی­پایه و اساس می­باشد.

کلید واژه ­ها: علم، بندگی، معرفت، عبادت، عبودیّت.

 

 

 نظر دهید »

چکیده تحقیق پایانی سطح2

12 شهریور 1398 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح 2

پژوهشگر : فریده نصرت آبادیان

استاد راهنما:سیده رقیه موسوی

تاريخ دفاع :98/03/29

عنوان:نقش حدیث قرب نوافل برآثار فردی و اجتماعی

چكيده:

نافله در اصطلاح به نمازهاي مستحبّي روز و شب گفته مي­شود. در روایات بسیاری از جمله حدیث قرب نوافل به نوافل تاکید بسیاری شده است. حال سوال این است که نوافل چه آثار فردی و اجتماعی دارد که موکَّد آیات و روایات به ویژه حدیث قرب نوافل است؟ در تحقیق حاضر با روش توصیفی و تحلیلی این نتیجه حاصل شده است که نقش نوافل در زندگی فردی عبارت است از عنایت ویژه‌ی خداوند به عبد، یار و مویّد شدن خدواند به عبد، قطع توجه از ما سوا الله و غیره که می­توان بدان اشاره نمود و در زندگی  اجتماعی انسان باعث، حصول محبّت خداوند در قلب عبد، عدم همنشینی با مفسدان، پندگرفتن و دنیا را آینه عبرت دانستن، سهو نداشتن و دنیا را محضر خدا انگاشتن و موارد بسیار دیگر می­شود. بنابراین حدیث قرب نوافل تاکیدی است بر انجام نوافل که هم آثار فردی دارد و هم آثار اجتماعی.

واژگان کلیدی : قرب، نوافل، فرائض، حدیث قرب نوافل، عابد و معبود.

 

 نظر دهید »

تغذیه سالم و اصول آن از دیدگاه قرآن

10 خرداد 1397 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح2


پژوهشگر : سکینه شریفی


استاد راهنما:لیلا بیگ وردی


تاريخ دفاع :96/12/24

عنوان:تغذیه سالم و اصول آن از دیدگاه قرآن

چکیده

تغذیه یعنی مجموعه‌ای از مواد لازم و ضروری که انسان برای رشد و نمو و ادامه حیات به آن نیازمند است و بدون آن قادر به ادامه حیات نیست؛ بنابراین یکی از عوامل حیات انسان تغذیه سالم است. از موضوعات مهم در بحث­ تغذیه، توجه و شناختن اصول تغذیه سالم است. اهمیت این مسئله ناشی از تأثیرات تغذیه بر سلامت جسم و جان انسان است. قرآن صریحاً انسان را به توجه و نگاه به غذای خود سفارش می­کند: «فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَى طَعَامِهِ[1]؛ پس انسان بايد به خوراك خود بنگرد.» این امر نشان از اهمیت والایی اصول تغذیه سالم در قرآن دارد. با توجه به آیات قرآن کریم، تغذیه سالم دارای آثار روحی و جسمی می­باشد و دارای شاخص­های مختلف از جمله آرامش روان، ارضای حس خضوع، عمل صالح و شناخت انسان می­باشد. در تحقیق حاضر، با رویکرد قرآنی و روش تبیینی در مورد بررسی اجمالی مفهوم اصول و تفاوت آن با آداب ، تغذیه و آثار تغذیه و اصول تغذیه را در قرآن مورد بررسی قرار داده است. تحقیق و روش تحقیق نیز توصیفی و کتابخانه­ای با بررسی اسناد و مدارک می­باشد. همچنین تغذیه در قرآن دارای اصل­هایی چون اصل رعایت اعتدال، اصل حلیّت، اصل تنوع، اصل توجه و دقت، اصل الویت درمانی غذا و… می­باشد.

  کلیدواژگان: اصول، تغذیه، اصول تغذیه، سلامت روان، قرآن، روایات.

[1] عبس، آیه24.

 نظر دهید »

تبیین خیر و مصادیق آن در قرآن

27 اردیبهشت 1397 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح2


پژوهشگر : سیده فرزانه ابراهیمی


استاد راهنما:سیده رقیه موسوی


تاريخ دفاع :96/8/22

عنوان:تبیین خیر و مصادیق آن در قرآن

چکیده

خداوند ذات انسان­ را با صفاتی سرشته است. مثل آنکه گرايش فطری به كمال مطلق و خير و پاكي دارد. از جمله­­ ویژگی­های فطریات آن است که با فشار و تحميل نمي‏توان آن­ها را زایل كرد، لذا تغييرپذير نخواهند بود. و به عبارت ديگر: ثابت و پايدار هستند، گرچه ممكن است تضعيف شوند. بر این أساس انسان در هر زمان و مکانی به دنبال خیر و کمالات است.

    حال سؤال این است که خیر حقیقی چیست؟ و چه اموری را می­توان به عنوان مصادیق بارز آن برشمرد؟ در زمینه­ی پاسخگویی به این سوال انسان، محتاج هدایت خداوند است. بر همین أساس قرآن ـ کتاب هدایت­گر بشریّت ـ با دارا بودن صفت تبیان به تعریف و تبیین خیر به طور جامع پرداخته است.

    در پژوهش حاضر که با روش توصیفی و تحلیلی و با رویکرد قرآنی صورت گرفته است، از مواردی هم­چون؛ ایمان و تعقل و… با عنوان سر چشمه­های خیر نامبرده می­شود و همچنین با استناد بر آیات مبین قرآن می­توان أموری هم­چون؛ بهشت ، آمرزش إلهی و امکانات مادی مانند مال و فرزند و… را از مصادیق خیر برشمرد.

کلید واژه ها: خیر، خیر مطلق، خیر نسبی، مصادیق خیر.

 

 

 

 نظر دهید »

تبیین حکمت و آثار آن در قرآن

27 اردیبهشت 1397 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح2-اشتغال در سطح 3 رشته کلام اسلامی

پژوهشگر : مریم بابایی یگانه

استاد راهنما:سیده رقیه موسوی

تاريخ دفاع :96/6/26

عنوان:تبیین حکمت و آثار آن در قرآن

چکیده

خداوند در قرآن کریم بارها با عنوان حکیم ستوده شده است؛ و حکمت إلهی منشأ آثار بسیاری است؛ که باعث می­شود تمامی کارهای خداوند حکیمانه و دارای أغراض و أهداف خاصی باشد. لذا إعطای حکمت از سوی فاعل حقیقی به برگزیدگان و بندگانی که زمینه­ی إعطای آن را در خود فراهم کرده­اند، نیز از أغراض ویژه­ای برخوردار است، که آن دست­یابی بندگان به آثار این فضل گران­قدر است.

    حال سؤال این است که حکمت از منظر قرآن چیست؟ و چه مواردی را می­توان به عنوان آثار آن برشمرد؟ إنسان برای دست­یابی به پاسخ این سؤالات محتاج به هدایت خداوند است. بر همین أساس قرآن حکیم به طور همه جانبه به تعریف و تبیین حکمت و بیان آثار آن پرداخته است.

    در پژوهش حاضر با إستناد به آیات مبین قرآن، حکمت عبارت است از: برخورداری از عقل و علم  و معرفت به معارف قرآن و مراتب أفعال و نیز علم به آن چیزهایی که عمل به آن­ها مورد اراده و محبوبیت خداوند است، که شرح و تبیین کامل آن در متن آورده شده است. بنابراین می­توان اموری را از قبیل: شکر إلهی و تسلیم شدن در درگاه او، هدایت، صالح شدن، خیر کثیر و … را از آثار حکمت بشری و الوهیت، ولایت، تنزه از شرک و نقص، هدفمندی آفرینش­های گوناگون، بعثت أنبیاء و نزول أحکام متعدد و معاد و … را از آثار حکمت إلهی در دو مقام تکوین و تشریع برشمرد.

    کلید­واژه ­ها: حکمت، حکمت إلهی، حکمت نظری، حکمت عملی، تکوین، تشریع.

 

 

 

 

 نظر دهید »

راههای کسب موفّقیّت علمی در قرآن و روایات

27 اردیبهشت 1397 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح 2

پژوهشگر : معصومه عزیزخانی

استاد راهنما:مهین قاسمی

تاريخ دفاع :96/12/24

عنوان:راههای کسب موفّقیّت علمی در قرآن و روایات

چکیده :

قرآن کتاب هدایت و راهنمایی به راه سعادت و کمال است و هدایت هم از راه عقل و علم میسّر است. از این جهت علم و دانش از اهمّیّت و جایگاه ویژه ای در قرآن کریم برخوردار است. یکی از اساسی ترین نیاز های انسان کسب علم و دانش است و رسیدن به موفّقیّت در این زمینه از آرزوهای هر فردی می باشد. برای رسیدن به موفّقیّت باید به دنبال راهکار آن بود. مهمترین هدف این تحقیق؛ ارائه راهکارهایی  برای رسیدن به موفّقیّت  علمی با تکیه بر آیات و روایات معصومین (علیهم السّلام) می باشد. در این نوشتار ابتدا به بیان ارزش و اهمّیّت علم و دانش پرداخته شد، و بیان گردید که علم پایه عزّت­ها و استقلال­ها است و علم آموزی در دین اسلام یک فریضه بوده که انجام سایر فرائض وابسته به آن می باشد. به خاطر ارزش بالای علم، علماء و متعلّمین در اسلام از جایگاه والایی برخوردارند و دارای امتیازات ویژه می باشند. مانند خداترسی و عاقبت به خیری. انسان­ها برای رسیدن به موفّقیّت و کمال، نیاز به دریافت توفیق از جانب خداوند دارند. از جمله عواملی که موجب می شود توفیق الهی نصیب انسان شود دعای پدر و مادر و داشتن خلوص نیت می باشد. در مقابل عواملی نیز وجود دارد که موجب سلب توفیق از انسان می گردد عواملی مانند، گناه، تردید و دودلی و… یکی از اهداف مهمّ انسان­ها کسب موفّقیّت علمی می باشد. در قرآن کریم و روایات معصومین (علیهم السّلام) به سه دسته از مهارت­ها اشاره شده که طالبان علم برای رسیدن به موفّقیّت تحصیلی باید مجهز به این سه دسته مهارت باشند. الف) مهارت­های شناختی ب) مهارتهای رفتاری. ج) مهارتهای معنوی. امید است که طالبان علم و دانش با به کارگیری این راهکارها به  موفّقیّت­های روز افزون در عرصه ی علم و دانش دست یابند.

کلید واژگان: متعلّم، علم، موفّقیّت، عالم.   

 

 نظر دهید »

واکاوی اصول و روش¬های تربیت اسلامی در اندیشه استاد مطهری

16 خرداد 1396 توسط فاطمیه ابهر

فارغ التحصيل سطح 2-اشتغال در سطح 3 جامعه الزهرا

پژوهشگر : شكوفه مرداني

استاد راهنما:سمانه كركه آبادي

تاريخ دفاع :95/11/2

عنوان:واکاوی اصول و روش­های تربیت اسلامی در اندیشه استاد مطهری

چكيده:

پژوهش حاضر به «واکاوی اصول و روش­های تربیتی اسلام در اندیشه استاد مطهری» می­پردازد. اهمیّت تربیت در پیشبرد اهداف متعالی اسلام وضوحی بلابیان دارد و نه تنها برای انسان­ها ضرورت دارد بلکه برای تحقّق جامعه آرمانی مدّ نظر اسلام نیز ضروری است. پژوهش­گر به دنبال پاسخ به این پرسش می­باشد که اصول و روش­های تربیتی اسلام در اندیشه استاد مطهری چیست؟ و با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف بنیادی- کاربردی به شیوه کتابخانه­ای به جمع­آوری مطالب پرداخته­است. یافته­های پژوهش نشان می­دهد استاد مطهری ساختن انسان­ها را از وظایف مهمّ سیستم آموزشی اسلام می­داند. ایشان تربیت را ساختن و پرورش قوای درونی و بالقوّه انسان در جهت ملکه­شدن آن­ها می­داند که مبتنی بر اصول و روش­هایی است. استاد تربیت را مطابق با آیات و روایات مورد توجّه قرار داده­است و دیدگاه دانشمندان غربی را که با مبانی اسلام ناسازگار است، مطرود می­داند. مهم­ترین نکته در اندیشه استاد مطهری رویکرد فلسفی به مسأله تربیت است. ایشان با توجه به اینکه انسان موجودی با قابلیّت­های بالقوّه بسیار است، این نکته را تأیید می­نماید که تمامی انسان­ها قابلیّت تربیت­شدن را دارا هستند و برای بالفعل شدن این قابلیّت با توجّه به شرایط سنّی، دو شیوه را باید مدّ نظر داشته باشند.شیوه اوّل که مربوط به اوایل زندگی انسان تا تکامل عقل اوست، شیوه تربیت پذیری از مربّی است و به مرور زمان و تحت شرایط خاصّ با کامل شدن عقل انسان، شیوه خودتربیتی را برای تکامل انسان و طی­کردن درجات عالیه انسانی، مورد نیاز می­شمارد.

کلید واژگان: تربیت، اصول، روش، اصول تربیت، روش تربیت، تربیت اسلامی، استاد مطهری.

 

 

 نظر دهید »

چكيده تحقيق پاياني با عنوان مسیر و غایت زندگی اُخروی از نگاه علامه طباطبایی

11 خرداد 1396 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : سيده مائده احمدي

استاد راهنما : سيده رقيه موسوي

استاد داور: زهرا خليلي

تاريخ دفاع : 25/2/96

چکیده:

دنیا و نعمت های مقدماتی آخرت، همه برای رسیدن به لقای خداست. لقاء الله، علت واقعی آفرینش انسان و جهان است. بسیاری از آیات قرآن دلالت دارد براینکه تمام موجودات باید فانی در ذات خدا گردند و بواسطه صور اسرافیل ( صور دوم) که صور احیاء است بقاء بالله پیدا می­کنند و بشر و نفوس عالیه فرشتگان سماویه بعد از نیل به فناء مشرّف به مقام بقاء شده و بقای ذات مقدس حضرت احدیت باقی خواهند بود.

   علامه طباطبایی معتقد است هر موجودی از آسمان و زمین گرفته تا همه آنچه در میان آنهاست، وجودشان محدود به اجلی است که خداوند آن را تعیین و برآورد نموده به طوری که هیچ وجودی از اجل خویش فراتر نخواهد رفت. بنابراین مرگی که خدای سبحان آن را به حق وصف نموده، بازگشتی است بسوی او که خروج از نشئه دنیا و ورود به نشئه دیگر« آخرت» محقق می­گردد، و غایت این سیر بدین گونه است که تمامی موجودات در مقام ذات احدیت فانی می گردند وبعد از فنای در ذات خداوند به مقام بقای در ذات منتهی می شوند.

کلید واژه: صور، برزخ، بقاء باالله، فناء فی الله، زندگی اخروی، علامه طباطبایی.

 

 

 نظر دهید »

چكيده تحقيق پايني با عنواننقش عبادت در تکامل انسان (با محوریت آموزه¬های دینی)

11 خرداد 1396 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : زهرا چكين

استاد راهنما :سيده رقيه موسوي

استاد داور:زهرا خليلي

تاريخ دفاع : 25/2/96

عبادت به معناي طاعت همراه با خضوع است. گاه، عبادت به معناي پيروي از روش و دين و آيين است نه پرستش و گاه به معنای اعتقاد به الوهیت. عبادت محبانه عبارتند از عبادتی که منجر به کمال نهایی انسان یعنی قرب الهی، شود و از آنجا که هدف آفرینش انسان، عبادت و بندگی خداوند است. این هدف آفرینش، در خلق و مخلوق است نه در خالق؛ زیرا خالق کاملی است که هیچ نقصی ندارد تا بخواهد با حرکت و فعلی آن را از میان بردارد، یا به کمالی برسد.   
   از اینجا دانسته می‌شود که غایت و فلسفه خلقت انسان را باید در آثار عبادتی جست‌وجو کرد که خداوند برای انسان در نظر گرفته است. به این معنا که خداوند انسان را خلق کرده تا او را عبادت کند و از راه این عبادت، انسان به چیزهایی دست یابد که جز از این راه تحقق نمی‌یابد و دست یافتنی نیست.        

   حال سوال این است که، ازدیدگاه آموزه های دینی عبادت محبانه درتکامل انسان چه نقشی دارد؟ عبادت مخلصانه بنده، در تکامل و سعادت او آثار بسیار مفید و سازنده­ای دارد؛ همانطوری که بی­توجهی به آن­ها، پیامدهای منفی در زندگی دنیوی و اخروی او خواهد داشت. در پایان نامه حاضر، با رویکردی اسلامی و روش کتابخانه­ای  به بررسی نقشی که عبادت محبانه در رسیدن انسان به کمال دارد، ابتدا به توضیح مختصری از عبادت پرداخته سپس کمال را بررسی کرده­ایم و همینطور آثار عبادت در دنیا و آخرت مورد بررسی و پژوهش قرار خواهیم داد.

کلید واژه: کمال، قرب الهی، عبادت، تقوا، حبُ و قرب.

 نظر دهید »

تحقيق پاياني با عنوان ملاک¬های سلامت روان از دیدگاه قرآن

21 فروردین 1396 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : مريم ازلگيني باغدره

مقاله راه يافته به مرحله تفصيلي نهمين جشنواره علامه حلي (ره) - تحقيق پاياني برتر

چکیده:

سلامت روان علاوه بر سلامت جسمانی، از اهمیّت ویژه­ای برخوردار است. در عرصه­های مختلفی به سلامت­روان اهمیّت داده شده است که یکی از مقوله­ها، قرآن می­باشد. قرآن کریم در بسیاری از آیات کریمه‌ی خود، بر اهمیّت ایمان تأکید می‌کند، زیرا ایمان به خداوند متعال، اساس سلامت روان است و یکی از اهداف سلامت­روان رشد و تعالی معنوی می­باشد.

  در قرآن حکیم به تبیین سلامت­روان و ملاک­های آن پرداخته شده است، که شامل ملاک­های معرفتی، رفتاری و عاطفی است که در ایمان به خداوند متعال و یکتایی او، تقوی و پرهیزکاری و برخوردار بودن از توکّل و اعتقاد به معاد و… و به‌کارگیری آن‌ها در همه‌ی جنبه‌های زندگی، خلاصه می‌شود. براساس ملاک­های سلامت­روان مشخص می­شود که از نظر قرآن فرد سالم روانی چگونه انسانی است. لذا پژوهش حاضر به ملاک­های سلامت روان در قرآن می­پردازد.

کلید واژه: روان، معیار، سلامت، سلامت­ روان.

 نظر دهید »

تحقيق پاياني با عنوان عوامل شادی انسان در اسلام (با تأکید بر آثار حسین الهی قمشه ای)

21 فروردین 1396 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : زهرا ولي دوتپه سفلي

مقاله راه يافته به مرحله تفصيلي نهمين جشنواره علامه حلي (ره)- تحقيق پاياني برتر

چکیده:

هدف از آفرینش انسان، براساس برخی آیات، شادزیستن انسان در زندگی دنیا و آخرت است؛ به همین دلیل، آیات وروایات فراوانی به مسئله‌ی شادی، آثار آن در زندگی و عوامل ایجاد آن، پرداخته‌اند.

     آقای حسین الهی قمشه‌ای، وظیفه‌ی انسان را شادبودن می‌داند و معتقد است؛ منشأ شادی، وحدت می‌باشد، ایشان وحدت را به دو قسم، تقسیم می‌کنند.

     ایمان به خدا و ایجاد تناسب در حیثیات مختلف زندگی، دو معنای وحدت می‌باشند که در صورت رعایت این دو، شادی حاصل می‌شود، آیات وروایاتی وجود دارد که ایمان به خدا و عمل در محور ایمان را، شادی‌بخش دانسته و وجود تناسب در بین اجزاء عالَم را، تأیید می‌کند.

     حسین الهی قمشه‌ای، سه خط برای شادی ترسیم کرده‌ و معتقد است؛ این خطوط، عامل اصلی شادی انسان در زندگی می‌باشد.

     خوبی، دانایی  و زیبایی  با همه‌ی مصادیقش، شادی‌بخش شمرده شده و آیات و روایات فراوانی وجود دارد که شادی‌بخش بودن این خطوط و مصادیق فراوانشان را تأیید می‌کند.

کلیدواژه‌ها: شادی، اسلام، حسین الهی قمشه‌ای، وحدت، تناسب.

 

 نظر دهید »

آسیب¬شناسی تک فرزندی در جامعه¬ی فعلی

07 مهر 1395 توسط فاطمیه ابهر

تحقيق پاياني سطح 2

تاريخ دفاع :19/12/95

پژوهشگر : معصومه دژباني مقدم

استاد راهنما:مهين قاسمي راد

عنوان :آسیب¬شناسی تک فرزندی در جامعه¬ی فعلی

چکیده:

پراهمیت ترین کارکرد نهاد خانواده، پرورش فرزندان و انتقال فرهنگ و ارزشها به نسل بعدی است و با توجه به جایگاه و ارزش فرزند در اسلام و با وجود آیات و روایات فراوان در این زمینه نمی‌توان منکر برکت و شادی که فرزند به زندگی انسان می‌دهد شد، ازدیدگاه اسلام داشتن فرزند، یک مزیت به حساب می­آید؛ فرزندی که وجودش مایه­ی مباهات و در بعضی خانواده­ها نبودش موجب فروپاشی خانواده است.

   یکی از رویکردهای اصلی خانواده، فرزندآوری و پرورش و تربیت فرزندان صالح است اما به دلایل زیادی از جمله: بالا رفتن سن ازدواج، اشتغال و تحصیلات عالی زنان، مسائل اقتصادی و فرهنگی، پیشرفت وسایل پیشگیری از بارداری و اتخاذ سیاست‌های کنترل جمعیت تغییر در سبک زندگی و تأثیرگذاری از فرهنگ غرب تمایل خانواده­ها را به فرزندآوری را بسیار کم و در حد تک فرزندی سوق داده است.

صاحبنظران پیامدهای تک فرزندی را کاهش هزینه‌های خانواده، آرامش خانواده، رسیدگی بیشتر به فرزند و سایر موارد اشاره کرده اند در حالیکه از  پیامدهای دیگر آن که ما در این تحقیق به پیامدهای منفی آن اشاره کرده ایم را می­توان به تنهایی و انزوای کودک، وابستگی والدین به فرزند و نداشتن حامی غیر از پدر و مادر، از بین رفتن بعضی نسبت‌های خویشاوندی نداشتن حامی غیر از پدر و مادر و… نام برد.

کلید واژه: فرزند، خانواده، ازدواج، باروری، فمينیسم.

 

 

 نظر دهید »

بررسی عصمت امامان از دیدگاه آیات و روایات (با بررسي برخي شبهات پيرامون عصمت)

26 فروردین 1395 توسط فاطمیه ابهر

 

پژوهشگر :زینت بیگلری

تحصیلات : فارغ التحصیل سطح 2 اشتغال در سطح 3 در رشته تفسیر و علم قرآنی

چکیده :

هدف از ارسال پيامبران و تعيين امامان اين است که انسان ها به سعادت برسند و براي رسيدن به سعادت بايد همين نمايندگان معصوم باشند تا بتوانند وظايفي که خداوند برعهده ي آن ها نهاده را انجام دهند.
عصمت امامان همواره مورد اختلاف شيعه و سني بوده است. عصمت امامان را اهل سنت نمي پذيرند و انتصاب امام را به عهده مردم واگذار مي كند ولي شيعه معتقد است امام از طرف خداوند انتخاب مي شود و معصوم است و همين مسئله منجر شده اختلاف بزرگي ميان مسلمان ايجاد شود به طوري كه اگر اين اختلاف ها حل شود سعادت جامعه اسلام را در بر خواهد داشت پژوهش حاضر درصدد پاسخ به سئوالاتي چون «آيات و روايات چه ديدگاهي در رابطه با عصمت امامان دارند» با استفاده از منابع دست اول مي باشد و در پايان كار به اين نتيجه رسيده كه عصمت امامان در آيات و روايات به صورت مكرر اشاره شده است و عقل انساني ايجاب مي كند شخصي كه از طرف خداوند منصوب مي شود بايد معصوم باشد تا بتواند احكام خدا را حفظ كند و وظايف پيامبر (ص) را انجام دهد.
اهل بيت (ع) بر اساس آيات قرآن و روايات، در مرحله عقل نظري و عملي معصوم اند يعني هم درست و صحيح مي دانند و دريافت مي كنند و هم درست اجرا مي نمايند. و عصمت آنان را با استفاده از آياتي چون آيه تطهير و اولي الامر مي توان اثبات كرد.
و در ادامه چند شبهه طرح و با پاسخ دادن به آنها سعي در زدودن شبهات از افكار و اذهان شده است.

واژگان کلیدی : عصمت،گناه،عصمت علمی،عصمت عملی

 1 نظر

اسراف و علل تحريم آن در اسلام

26 فروردین 1395 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : ناهید محرم خانی

تحصیلات : سطح 2 حوزه

چکیده :
اسراف به معني زياده روي مي باشد. واژه ي « اسراف و علل تحريم آن در اسلام » عنوان پايان نامه تحقيقي
در هر امري است.
در اين تحقيق سعي شده كه به مفاهيمي چون تعريف لغوي و اصطلاحي اسراف و واژگان نزديك و
مرتبط با آن، عوامل و پيامدهاي سوءاسراف، فلسفة تحريم آن و را ههاي مبارزه با آن پرداخته شود.
و انواع آن آشنا شوند « اسراف » هدفم اين است كه به پاس خداوند متعال، خوانندگان اين تحقيق با مفهوم
و با بيان راهكارهايي براي رفع و مبارزه آن اقدام نمايند.
در راستاي اين تحقيق با سؤالاتي روبرو بودم كه از جمله اين سؤالات اسراف و علل تحريم آن در اسلام
چيست؟ چه عواملي منجر به اسراف مي شود؟ اسراف شامل چه مواردي م يشود؟ در اين پژوهش سعي
شده است كه از نظرات اسلام در پرتو دو گوهر گرانبهايش يعني قرآن و روايات علل تحريم آن مورد
بررسي قرار گيرد.
يعني تجاوز كردن از اندازه و اعتدال گرفته ،« سرف » واژه اسراف مصدر باب افعال است؛ از ثلاثي مجرد
شده است. بنابراين منظور از اسراف همان تجاوز از حد و مرزهاي مناسب و رسيدن به افرا طگرايي است
كه از نظر عقلا اين گونه تجاوز از حد، مذموم شمرده شده است، لذا اسراف چون ضد ميانه روي و اعتدال
است، حرام و از گناهان كبيره است، فلسفه تحريم اسراف نيز از نظر عقلي و شرعي اجتناب از تباهي و
فساد و تجاوز، جهت رعايت اعتدال و عدالت و حق و حقوق انساني در جامعه و در امان ماندن از فقر و
ورشكستگي است، تا بدين طريق حقوق افراد مستمند جامعه رعايت شده و پايمال نگردد.
به نظر مي رسد كه گرايش به اسراف در افراد تحت تأثير عواملي چون خودنمايي، جهل و بي خبري،
ضعف ايمان، عقد هها و بيمار يهاي رواني و… صورت مي گيرد.
از آثار و پيامدهاي سوء اسراف نيز مي توان به مواردي چون: فاصله ي طبقاتي، گرفتار شدن به عذاب و
بلاهاي دنيوي، كفران نعمت، بي ايماني و ب ياعتقادي و… اشاره كرد.
بهترين راه هاي ريشه كن كردن اسراف نيز عبارتند از: صرفه جويي و قناعت، شكر و راضي بودن به رضاي
خدا، تقدير و انداز هگيري معيشت، امر به معروف و نهي از منكر و… .
كليدواژه هاي بكار رفته در اين پژوهش عبارتند از: اسراف- اسلام- تبذير- اتراف- فقر- تحريم.

توجه : برای دریافت اصل تحقیق به مدرسه فاطمیه(علیها سلام) مراجعه نمایید.

 نظر دهید »

نقش تربیتی مادر در دوران بارداری از منظر قرآن و روایات

26 فروردین 1395 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : سیده زهرا حسینی راد

تحصیلات: سطح 2 حوزه

چکیده :

پژوهش حاضر مجموعه ای از روشهای تربیتی است که تحت عنوان نقش مادر در دوران بارداری از منظر قرآن و روایات تنظیم شده است . تعلیم و تربیت دینی می تواند انسان را در راه رسیدن به کمال یاری نماید . این پژوهش در راستای پاسخ به سؤالاتی چون « نقش مادر در تربیت چیست » با تکیه بر منابع دست اول دینی و پزشکی و روان شناسی تدوین گشته و در نهایت به این نتیجه رسیده که مادر نقش بی بدیلی در تربیت فرزند از دوران بارداری دارد ، لکن این بدان معنا نیست که سعادت و شقاوت هر انسان در گرو عملکرد مادر در دوران بارداری است بلکه زمینه هدایت و شقاوت افراد بعد از تولد آنها هم با توجه به اختیار آنان رقم خواهد خورد .
تربیت از نگاه دین ، یعنی ایجاد تحولی عظیم در موجود زنده ای که قابلیت ها و استعدادهای متفاوتی دارد . تعلیم و تربیت دینی آن است که آدمی در مسیر مستقیم پروردگار قرار گیرد و به مرحلۀ کمال انسانی راه یابد. تربیت فرزندان از وظایف اولیه پدر و مادر بوده و از جمله حقوق فرزندان شمرده می شود . مادر مسئولیّتهای پرورشی مهمی بر عهده دارد که مرد تا این حد بر عهده ندارد . قرآن کریم به نقش مادر در تعلیم و تربیت اهمیّت بسزایی قائل شده است . خودسازی و تقوی برای مادر بسیار ضروری است . او علاوه بر مسئولیت شخصی ، وظیفۀ سازندگی نسل آینده را نیز برعهده دارد . محیط رحم و خصوصیات ژنتیکی و روانی پدر و مادر در سلامت روانی و جسمانی کودک مؤثر است . یکی از مسائل بسیار مهمی که در سرنوشت کودک مؤثر است تغذیه مادر قبل و بعد از انعقاد نطفه است . غذای حرام روی جنین اثر بسیار بدی می گذارد .
مادر در دوران بارداری نباید دچار استرس و هیجان شود زیرا نظم عصبی جنین را بر هم می زند . وضع تغذیه مادر در زمان بارداری در اخلاق و هوش جنین بسیار مؤثر است . مادر باید دارای سلامت روحی و روانی باشد تا جنین شخصیت سالمی پیدا کند . خوشبختی و بدبختی تکوینی انسان را باید در آخرین منزل یعنی رحم مادر جست و جو کرد . همانطور که مقدمتاَ بیان شد یک قسمت از بدبختی ناپاکان مربوط به انحرافهای دوران جنینی آنهاست . اگر مادری در دوران بارداری عملکرد بدی داشت بدین معنا نیست که جنین رستگار نمی شود بلکه زمینه هدایت برای او بعد از تولد فراهم است .
واژگان کلیدی
مادر ، فرزند ، جنین ، تربیت ، وراثت ، دوران بارداری ، نقش

 1 نظر

شفاعت از دیدگاه آیات قرآن (با بررسی برخی شبهات)

26 فروردین 1395 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : لیلا محبی نیا

تحصیلات : فارغ التحصیل سطح2 حوزه - طلبه سطح 3

چکیده :

در این تحقیق درمورد شفاعت که یکی از اعتقادات شیعه است که در دیگر فرقه های اسلامی به این شکل مطرح نیست بحث شده است.شفاعت در واقع درخواست از پیامبر و معصومان برای وساطت نزد خداوند است که به واسطه ی آنان رحمتی را برشفاعت جو نازل کند یا بلایی را از او باز گیرد. اگر انسانی بخواهد به کمال و خیری برسد متوسل به شفاعت می شود.
بحث شفاعت یکی از بحث های جدی قرآن و کلامی است که شایسته است در مورد آن به طور دقیق و منطقی تحقیق شود تا حدود آن معین شود و کسانی که برداشت صحیحی از شفاعت ندارند، فکر آنها اصلاح شود واز گمراهی نجات یابند.
این پژوهش درصددپاسخ به سوالاتی چون «آیات قرآن چه دیدگاهی دررابطه با شفاعت دارند» و«چه شبهاتی در رابطه با شفاعت مطرح شده است» با استفاده از منابع دست اول گردآوری شده است.شفاعت کردن و پذیرفته شدن شفاعت در گرو یک رشته شرایطی است که برخی مربوط به شخص گنهکار و برخی مربوط به گناهان می باشد.
درقرآن راجع به انواع شفاعت سخن به میان آمده که به طور اختصار بیان می شود:
1. آیاتی که شفاعت را به طور مطلق نفی می کند. این عقیده فقط در آیه ی دویست و پنجاه و چهار بقره آمده است.
2. آیاتی که شفاعت مورد نظر یهود را نفی می کند زیرا یهود خود را ملت برگزیده دانسته و عقیده دارند ما فرزندان خدا هستیم.
3. آیاتی که می گویند:«درروز قیامت کافران شفاعت نمی شوند و شفاعت به حال آنان سودی ندارد».
4. آیاتی که از شفیع بودن بت ها انتقاد می کنند.
5. آیاتی که شفاعت را مختص خدا می دانند.
6. آیاتی که شفاعت را تحت شرایط خاص می پذیرند وبرای شفاعت کننده و شفاعت شونده شرایطی قرار می دهند.
7. آیاتی که نه تنها از وجود شافعان در قیامت خبر می دهند بلکه از آنان نام هم می برند.
در ادامه نیز چند شبهه طرح و با پاسخ دادن به آنها سعی شده شبهاتی که در اطراف این موضوع است تا حدودی مرتفع شود.

توجه : برای دریافت اصل تحقیق به مدرسه فاطمیه(علیها سلام) مراجعه نمایید.

 

 

 نظر دهید »

بررسی مواعظ حکیمانه لقمان در سوره لقمان(آیات19-13)

11 اسفند 1394 توسط فاطمیه ابهر

رقيه صالحي -سطح2

عنوان تحقيق پاياني :بررسی مواعظ حکیمانه لقمان در سوره لقمان(آیات19-13)

چکیده:
قرآن این کتاب کامل که زندگی بشر را از آغاز تا پایان ر بر می گیرد وتمام ابعاد وزوایای زندگی بشر را تحت برنامه های وحیانی خود قرارمی دهد در یکی از سوره های خود به نام لقمان به مواعظ وپند های این مرد حکیم به فرزندش اشاره کرده است که پندهای او از یک سو دعوت به توحید وعبدات می کند,از سوی دیگر فراخوانی به ایمان واعتقاد به جزای الهی ومحاسبه دقیق پروردگار به اعمال انسان وتوجه دادن به حساب روز قیامت می باشد از طرفی دعوت به ارتباط با خداوند در قالب نماز واحیای ارزش ها به صورت امر به معروف ونهی از منکر می کند از طرفی هم به صبر وثبات واستقامت دراین راه مقدس دعوت می کند.واز توصیه های او به آراسته شدن به کمالات اخلاقی همچون تواضع ونداشتن غرور,اعتدال در زندگی,ادب در گفتار ورعایت وقار در سخن وآهنگ کلام می باشد.
این موارد نکاتی است که همه ما به آنها نیاز مندیم وبیشتر اشکالات اخلاقی ورفتاری ما از افراط وتفریط وخروج از حدومرز اعتدال است وغفلت از محاسبه الهی و روز جزاست.مخاطب مواعظ حکیمانه لقمان پسرش بود واو را مورد عطوفت ومهرورزی قرارمی داد اما در واقع مخاطب او همه دلهای خاشع وپند آموز است وگوش هایی است که شنوای حکمت های لقمان است.

کلید واژه ها:مواعظ-حکیمانه-لقمان حکیم

توجه : براي دريافت اصل تحقيق پاياني به حوزه علميه فاطميه (عليهاسلام) مراجعه نماييد.

 

 نظر دهید »

بررسی برخی آیات مربوط به امامت و شبهات پیرامون آن

11 اسفند 1394 توسط فاطمیه ابهر

پژوهشگر : پريسا مولايي - سطح2

عنوان تحقيق پاياني : بررسی برخی آیات مربوط به امامت وشبهات پیرامون آن

چکیده
از دیدگاه اسلام رهبر حکومت دینی باید فردی باشد که علاوه بر داشتن شرایطی مانند مدیریت، سیاست، شجاعت، دارای ویژگی¬هایی باشد که توانایی هدایت جامعه به سوی خداوند را داشته باشد. از جمله¬ی این ویژگی¬ها داشتن عصمت و انتصاب از جانب خداوند است، از این¬رو خداوند در آیاتی همچون ابتلاء، مباهله، أولی¬الأمر، ولایت، صادقین، تطهیر به معرفی مقام امامت و انتصاب و تعیین آن¬ها بعد از پیامبر پرداخته و اشاره بر این مطلب دارد که این مقام تنها به امامان معصوم و حضرت ابراهیم (علیهم السّلام) اختصاص یافته است.
در مقابل شبهاتی از جانب برخی مخالفان مطرح شده که بزرگان دین با بررسی آن¬ها به شیوه¬ی عقلی و علمی به پاسخ پرداخته¬اند. در این پژوهش به بررسی برخی از آیات امامت و شبهات آن با رویکرد نقلی (قرآن و روایات) پرداخته شده است.
کلید واژ ه¬ها: آیات، امام، شبهه، قرآن.

 توجه : براي دريافت اصل مقاله به حوزه علميه فاطميه (عليهاسلام )مراجعه نماييد.

 نظر دهید »
اردیبهشت 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

مدرسه علمیه فاطمیه ابهر

  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • پژوهشی
    • فایل چکیده مقالات
    • چکیده تحقیقات پایانی
  • حدیث
  • اخبار مدرسه
    • پژوهشي
      • فرهنگي
      • دستور العمل نگارش تحقيقات پاياني
      • تحقيقات در حال تدوين
      • تحقيقات دفاع شده
    • آموزشي

تدبر در قرآن

آیه قرآن تصادفی

اوقات شرعی

اوقات شرعی

  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس